Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Rasni zakoni u III. Reichu (1. dio)  (Read 593 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dinko

• Suradnici portala i foruma
  • Sr. Member
Rasni zakoni u III. Reichu (1. dio)
« on: November 09, 2011, 18:28:35 »
Ovo objavljujem u ime g. Buretića koji je komentare ostavio na Portalu. Gospon, registrirajte se na forum, pa možete sudjelovati u raspravama.
...
napisao Vinko Buretic, 29.10.2011. - 15:42:10
Upravo čitam knjigu koja baca drugačije svjetlo na rasnu teoriju od onoga što je prikazano u gornjem uvodnom tekstu.

Rodonačelnci rasnih teorija su Charles Darwin i njegov bratić Francis Galton, Englezi.

Ta dvojica u dali znanstvenu osnovu rasizmu. Hitler, već kakav je bio zanesenjak, zdušno je prihvatio (i ne samo on !) rasnu teoriju i eugeniku koju je izumio i dao joj ime F. Galton. Čak je i Vrhovni sud SAD-a 1927. g. s osam glasova za i samo jednim protiv potvrdio ustavnost sterilizacije inspirirane eugenikom.

Isto tako i izum koncentracijskih logora ne smije se pripisati Hitleru. Prije njega je na veliko konc.logore (gulage) prakticirao Staljin.

A izumitekji toga efikasnog oružje su nitko drugi nego Englezi. Oni su navodno u ratu u Africi, čini i se u Namibiji, kad nisu mogli svladati pobunjena crnačka plemena, pohvatali žene i djecu pobunjenika i pod prijetnjom njihove likvidacije pobunjenici su se predali i obustavili borbu.

Dodajem :

"U vrijeme prije Drugog svjetskog rata, dok se eugenika još nije bila okaljala simpatijama prema nacizmu, velik broj članova uprave organizacije Planned Parenthood (i njezinih preteča) bili su istodobno i članovi Američkog udruženja eugeničara. "
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline kiseli1

• Full Member
Re: Rasni zakoni u III. Reichu (1. dio)
« Reply #1 on: November 09, 2011, 18:59:05 »
Niije spomenut naslov knjige, koju je autor procitao , a "koja baca drugacije svjetlo". I za svaku tvrdnju, treba da stoji referenca...Ovako se eventualno moze prihvatiti kao pruvatno misljenje, bez neke tezine

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #2 on: November 09, 2011, 20:18:09 »
Gosp. Buretic je registrirani clan foruma i koliko vidim danas je vec bio na forumu. Ja sam autoru clanka poslao obavijest o komentarima pa ce se i on vjerojatno javiti.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Dinko

• Sr. Member
« Reply #3 on: November 09, 2011, 20:30:10 »
Gosp. Buretic je registrirani clan foruma i koliko vidim danas je vec bio na forumu. Ja sam autoru clanka poslao obavijest o komentarima pa ce se i on vjerojatno javiti.

Vjerojatno si vidio moju prepisku s g.B. u "komentarima", a slijedom toga sam pretpostavio da nije registriran, odnosno da ima poteškoća pri reganju.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Vinko

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: November 09, 2011, 22:28:45 »
Povremeno primam e-mailom obavijesti od strane HPP, a nisam dugo sudjelovao u raspravama.

Na Forumu sam registriran i sve mi se čini da sam sada na njemu.

Dakle, izvor mojih saznanja je knjiga u izdanju Verbuma 2011. Autori su Donald de Marco i Benjamin Wiker. Naslov je : "Arhitekti kulture smrti ".

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #5 on: November 10, 2011, 12:54:40 »
Dakle, izvor mojih saznanja je knjiga u izdanju Verbuma 2011. Autori su Donald de Marco i Benjamin Wiker. Naslov je : "Arhitekti kulture smrti ".

Nisu li ta dva autora svecenici po profesiji? Njihov pogled na svijet je prilicno u suprotnosti sa "teorijom evolucije", "porijeklom vrsta", i Darwinovim pogledom na "borbu za opstanak
Darwin koji je uzeo majmuna (ili nesto nalik na majmuna) kao prapretka ljudske vrste, te nije mogao ispuniti prazninu izmedju evropskog kulturnog bijelca i majmuna , pa ju je ispunio crncima, aboridjancima..itd, jer se to predivno uklapalo u njegovu teoriju (koja je jos uvek na nekom kvazi bioloskom nivou, gde je pripadnik ljudske vrste  podlozan zakonima prirode iz zivotinjskog svijeta, ali ih moze svjesno mijenjati), sto je prilicno razlicito od "socijalnog darvinizma"  jednog Hitlera

prilicno dobro objasnjenje je ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/From_Darwin_to_Hitler

Čak je i Vrhovni sud SAD-a 1927. g. s osam glasova za i samo jednim protiv potvrdio ustavnost sterilizacije inspirirane eugenikom.

ali ste zaboravili spomenuti koga ce sterilizirati....., "alkoholicari, kriminalci,prostitutke, beskucnici, bolesni od padavice, i manicno-depresivna psihoze"... i prisilno je sterilizirano oko 60 tisuca ljudi.
Hitler ih je sterilizirao 400 tisuca, i eutanazirao 200 tisuca , na temelju slicnog zakona iz 1933 godine

http://www.commondreams.org/views/072100-106.htm

Offline Vinko

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: November 10, 2011, 14:00:17 »

Odgovor g. Vanji Goldbegreru.

Inače, ja se ne bih složio da vaš komentar baca novo svjetlo na rasnu teoriju. Dapače, darwinizam samo nadopunjava istu. Budući da je korjen darwinove teorije (Iz podrijetlla vrsta) evolucija svega živoga na planetu Zemlji i to po pricipu "survival of the fittest", ona se savršeno uklopila u Hilterov "weltanschaung".

Dvije netočnosti su Vam se potkrale. 1. Nije riječ o mojem komentaru nego o knjizi koja se bavi među inim Darwinom, rasnim teorijama, eugenikom itd.  2. Darvinizam ne nadopunjuje rasnu teoriju, kako pišete, nego joj daje  znanstvenu osnovu.

Dakle, nije se teorija evolucije uklopila u Hitlerov "weltanschaung".  Ne znam ni njemački ni engleski  ali pretpostavljam da je ovdje riječ o borbi za život, za opstanak.   Nego je bilo obrnuto : Hitlerova gledišta su našla uporište u Darwinonoj teoriji evolucije i njegovoj  teoriji o borbi za opstanak. Zakone prirodnog odabiranja, čovjek je uzeo u svoje ruke i načinio silno mnoštvo biljnih kultura i  životinjskih varijacija (pasa, goveda, ovaca, itd. itd.).

Do umjetnog, od strane ljudi,  odabiranja vrijednijih ljudskih pojedinaca i rasa je samo jedan korak. Čim na ljudsku vrstu primijenimo zakone  teorije evolucijie, već smo duboko zakoračili u rasizam.  Što nas sprječava  na tom putu, ako Boga nema ?  Zamislite da je Hitler bio malo promišljeniji i da je uspio načiniti atomsku bombu dok je još imao Europu pod nogama. Kako bi danas izgledao svijet ? I tko nam jamči da se
u doglednoj budućnosti ne će pojaviti neki novi Hitler ?   

Put  kojim je krenuo  Hitler bio je,  prije negoli se on pojavio, dobro popločen te mu nije trebalo krčiti put  u pravcu rasizma.

To su moja gledišta zasnovana na temeljnim tezama kojima se bave autori knjige o kojoj  sam dao informaciju. 
« Last Edit: November 10, 2011, 17:43:42 by Hajdarovic »

Offline Vinko

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: November 10, 2011, 22:05:47 »
Komentar g. Goldebegre je objavljen na Portalu, te ga prenosim ovdje radi svoga odgovora.
Citat:
>>napisao Vanja Goldberger, 10.11.2011. - 14:30:08   
@g. Buretić

Poštovani,
htjedoh samo dodati da je tema diplomskog rada bila "Rasni zakonu u rećem reichu". Niti u jednom trenutku nisam ustvrdio da je hilerova njemačka bila jedina ili prva u svojemm pokušaju rješavanja unutarnjih problema napadom na najranjiviji segment svojega društva. Istina je da su britanci koristili sabirne logore u južnoj africi (Namibiji ako se ne varam) tijekonm burskih ratova, zatvarajući u njih kako bure tako i domicilno stanovništvo. U stvari, pretopstavlja se da su ti logori bili "model" prema kojemu su kasnije nacisti otvarali svoje koncentracijske logore. S time da je bitno podvući crtu, odnosno razliku između "KONCENTRACIJSKIH" i logora za "EKSTERMINACIJU". Logori za eksterminaciju su izvorna nacistička tvorevina. I različiti su u mnogome od ostalih sabirnih logora ( u krajnjoj liniji i SAD je otvorio sabirne logore za svoje japansko stanovništvo tijekom 2.Sv. rata, krajnje nehumano i ponižavajuće, a sve iz straha zbog mogućeg djelovanja "pete kolone"). Nisu izmislili niti genocid ili bolje rećeno holokaust, jer je isti proveden nad Armencima u tadašnjem Turskom carstvu 1915., dakle prije Holokausta nad židovima. Ono po čemu se razlikuju ta tragična razdoblja jest to što je za vrijeme nacizma sve imalo zakonsku podlogu (zato i tema rasni zakoni u 3. reichu). Počevši s odredbom kojom hitler proročanski dodjeluje sebi sve zakonodavne ovlasti (ta je odluka bila pravno utemeljena, ali je bila posljedica paljevine reiichstaga, akcije koju su počinili sami nacisti iskoristivši nervno rastrojenog nizozemskog komunista) i kada je rekao da je od tada njegova sudbina sudbina njemačke, preko zakona zaštiti njmačle krvi i časti i svih ostalih zakona ( u radu navedenih) usmjernih protiv židova (ali i roma, ljudi smentalnom terdacijom i dr.)te završno s "Endloesungom - konačnim rješenjem". Endloesung jedino nije objavljeno u "Narodnim novinama". dakle legalno utemeljen na rasnim zakonima. nacistitčki je sustav bio nešto posve novo u ljudskoj povijesti i doveo do cijele "industrije smrti", jer sve to što ste spomenuli, o englezima prije njih, armenskim genocidom i drugim sličnim tragedijama, ne može se usporediti s nacističkim pokušajem zatiranja određenih grupa ljudi, židova, roma, mentalno retardiranih, određenih kršćanskih sekti itd. A radilo se o de facto "industrijskom ubijanju", jer je uključivalo planirano prikupljanje (getoizaciju), transport do krajnjeg odredišta (apsurdno je da su transportni vlakovi nakrcani ljudima predodređenim za smrt imali prednost pred vlakovima namjenjnim vođenju rata; prievozu trupa, opreme, municijie i dr., iako je Njemačka već debelo gubila rat), selekciju na radno sposobne (koje su ko stoku iskorištavali dok su bili pokretni) i radnio nesposobne, koji su odmah ubijani i potom poput životinjskog proizvoda tretirani ( mast za ssapune, kosti za gnojivo, kosa za kosu, zlato za novac, roba za daljneje jkorištenje, da ne nabrajam dalje). Da, bila je to prava "industrijalizacija" - industrijski pothvat, s time da je smrt bila temeljni pokretač te industrije. A sve utemeljeno na rasnim zakonima. Na koncu konca, na čijem god svjetonazoru se temeljili ti zakoni, rezultat je bio isti. Stoga mi zapravo nije jasno o kakvom se "novom svjetlu ovdje radi"?
Srdačni pozdrav.
<<

Moj odgovor:

G. Goldberger

Razumijem zašto je došlo do nesporazuma. Tema kojoj ste se vi bavili je bila rasni zakoni u Trećem Reichu, a mene su  pak zanimale idejne osnove  na kojima je mogla biti stvorena  nacistička industrija smrti. Nije ona bila samonikla  otrovna  biljka.  To je to drugo svjetlo o kojemu sam posao. Jer, ovako neupućeni čitatelji bi stekao dojam o zločinačkom planu koji je u cijelosti nacističkog podrijetla ne samo kao praksa nego i kao ideja o superiornijim rasama.

Za stjecanje punijeg uvida u uzroke nastanka nacističke industrije smrti, bez premca u svjetskoj povijesti  bilo bi poželjno ukazati i na to jesu li i ako jesu,  koliko su određeni svjetski bankarski moćnici tzv. mjenjači novca,  doprinijeli usponu Hitlera i nacizma.   
« Last Edit: November 11, 2011, 11:28:47 by Hajdarovic »

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #8 on: November 11, 2011, 08:43:01 »
Moj odgovor:

G. Goldberger

Razumijem zašto je došlo do nesporazuma. Tema kojoj ste se vi bavili je bila rasni zakoni u Trećem Reichu, a mene su  pak zanimale idejne osnove  na kojima je mogla biti stvorena  nacistička industrija smrti. Nije ona bila samonikla  otrovna  biljka.  To je to drugo svjetlo o kojemu sam posao. Jer, ovako neupućeni čitatelji bi stekao dojam o zločinačkom planu koji je u cijelosti nacističkog podrijetla ne samo kao praksa nego i kao ideja o superiornijim rasama.

Za stjecanje punijeg uvida u uzroke nastanka nacističke industrije smrti, bez premca u svjetskoj povijesti  bilo bi poželjno ukazati i na to jesu li i ako jesu,  koliko su određeni svjetski bankarski moćnici tzv. mjenjači novca,  doprinijeli usponu Hitlera i nacizma.  

Drugim rijecima, da nije bilo Darwina, ne bi bi bilo Hitlera....jer , on "zanesenjak" (stara dobrocudna bohemcina, koja crta akvarele, i pije sampanjac sa zenama , ..), ne bi bio u stanju da kanalizira svoj humanizam u patolosku mrznju,da nije bilo toliko prethodnika....Mozda da mu ipak date kredit za sintezu tih teorija u teoriju o superiornosti njemacke rase (podijeljene na 6 kategorija ).. i legalizaciju genocida....I posto je punoljetan , i nije malouman, da ima legalnu odgovornost za ucinjeno

koliko su određeni svjetski bankarski moćnici tzv. mjenjači novca,  doprinijeli usponu Hitlera i nacizma

vrlo umiljat komentar....bankarski mocnici su  obicno Zidovi.koliko jedna "nevina" insuinacija...:)

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #9 on: November 11, 2011, 11:30:53 »
Proslijedio sam ovaj link autoru clanka pa se nadam da ce se i na ovom mjestu ukljuciti u raspravu. Za vikend slijedi treci dio clanka.
Audaces fortuna iuvat!

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #10 on: November 11, 2011, 18:21:18 »
Kritika gosp. Buretica, nema savrseno nikakve veze sa tematikom clanka i njegovom kvalitetom ( o cemu bi se dalo puno pricati s obzirom na izabranu literaturu, koja se ne bavi topikom "per se")...jednostavni pokusaj razvodnjavanja samog clanka

Offline Zoran Ostric

• Newbie
« Reply #11 on: November 13, 2011, 03:45:30 »
Nije naravno nikakvo "novo svjetlo", nego kopipejstanje pronacističkog povijesnog revizinizma, koje se može naći svuda okolo na netu. Naravno da nisu ni Hitler ni nacisti IZMISLILI rasnu teoriju, nisu ni progone Židova, a o britanskim koncentracijskim logorima za Bure neumorno se ponavlja kao nečuveno otkriće. Ideološka propaganda: eto vidite kakvi su ti zapadni "demokrati", sve vam je to jedna plutokracija, zli bankari (te naravno posebno Židovi), nacisti su bili u pravu, oni su zapravo žrtve...

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
Audaces fortuna iuvat!

Offline Vinko

• Newbie
  • *
« Reply #13 on: November 19, 2011, 13:37:13 »
Zoran Oštrić, To što ste napisali o Židovima, to su vaše riječi. Nisu moje.

Ja sam ukazao na znanstveno podrijetlo rasnih teorija. Darwin je jedan od prvih. Hitlera ne oslobađa povijesne odgovornosti činjenica  što on nije izumio rasnu teoriju, eugeniku i logore. 

Ali, mi kao razumna bića moramo znati što je čiji doprinos.

A Židovi ? Što s njima ? Isus je bio Židov. Židovi su dali čovječanstvu  nezamjenjiv  doprinos svojim razvojem religioznosti od strah religije ka moralnoj religiji. To je izjavio jedan od najvećih svjetskih znanstvenika -  Židov Albert Einstein.  Kao rezultat toga razvoja je iz židovstva iznjedrilo kršćanstvo. Ono pak je obilježilo povijest cijeloga svijeta  od pojave Isusa do danas. 

Niti jedna religija  u povijesti svijeta nije imala toliki utjecaj na opća kretanja kao što je to slučaj s kršćanstvom.

Imam u jednom časopisu članak o Židovima koji je napisala jedna hrvatska Židovka. Potražit ću ga.  Koliko se sjećam is toga članka, Židovi imaju kult knjige.  Po tome se među inim razlikuju od drugih naroda.

Činjenica je da niti jedan mali narod u povijesti  svijeta nije u tolikoj mjeri utjecao na njegova povijesna zbivanja  kao što je to slučaj sa Židovima.

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje