Odgovor g. Vanji Goldbegreru.
Inače, ja se ne bih složio da vaš komentar baca novo svjetlo na rasnu teoriju. Dapače, darwinizam samo nadopunjava istu. Budući da je korjen darwinove teorije (Iz podrijetlla vrsta) evolucija svega živoga na planetu Zemlji i to po pricipu "survival of the fittest", ona se savršeno uklopila u Hilterov "weltanschaung".
Dvije netočnosti su Vam se potkrale. 1. Nije riječ o mojem komentaru nego o knjizi koja se bavi među inim Darwinom, rasnim teorijama, eugenikom itd. 2. Darvinizam ne nadopunjuje rasnu teoriju, kako pišete, nego joj daje znanstvenu osnovu.
Dakle, nije se teorija evolucije uklopila u Hitlerov "weltanschaung". Ne znam ni njemački ni engleski ali pretpostavljam da je ovdje riječ o borbi za život, za opstanak. Nego je bilo obrnuto : Hitlerova gledišta su našla uporište u Darwinonoj teoriji evolucije i njegovoj teoriji o borbi za opstanak. Zakone prirodnog odabiranja, čovjek je uzeo u svoje ruke i načinio silno mnoštvo biljnih kultura i životinjskih varijacija (pasa, goveda, ovaca, itd. itd.).
Do umjetnog, od strane ljudi, odabiranja vrijednijih ljudskih pojedinaca i rasa je samo jedan korak. Čim na ljudsku vrstu primijenimo zakone teorije evolucijie, već smo duboko zakoračili u rasizam. Što nas sprječava na tom putu, ako Boga nema ? Zamislite da je Hitler bio malo promišljeniji i da je uspio načiniti atomsku bombu dok je još imao Europu pod nogama. Kako bi danas izgledao svijet ? I tko nam jamči da se
u doglednoj budućnosti ne će pojaviti neki novi Hitler ?
Put kojim je krenuo Hitler bio je, prije negoli se on pojavio, dobro popločen te mu nije trebalo krčiti put u pravcu rasizma.
To su moja gledišta zasnovana na temeljnim tezama kojima se bave autori knjige o kojoj sam dao informaciju.