Za moju stranicu tražim čim više materijala o povijesti mode. O povijesti mode u svijetu je punu napisano, stoga se ja trudim u svojim tekstovima više orijentirati na područje Hrvatske.
Tako sam naišla na mnoge zanimljive ličnosti, poput Štefice Vidačić.
Zadnjih tjedan dana sam pročitala dosta o Ivani Tomljenović Meller, pa eto moje kratke verzije njene biografije.
Ivana Tomljenović Meller (1906-1988) bila je Zagrepčanka, kćer posljednjeg bana Hrvatske i Slavonije Tomislava Tomljenovića, te je pripadala malobrojnoj skupini iz ove regije, koja je bila dio Bauhausa (škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj, 1919 – 1933). Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1928.godine , a osim umjetničkog rada i dizajna, Ivana je bila odlična u atletici, skijanju, rukometu i tenisu, vozila je kajak, a sudjelovala je i na prvoj košarkaškoj utakmici u Zagrebu 1929 godine. Dobila je nekoliko zlatnih medalja u skoku u dalj, skoku u vis te bacanju diska. S jugoslavenskom hazena reprezentacijom osvojila je prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Položila je i sudački ispit.
Više slika možete vidjeti na mojoj stranicu u potpisu.