Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Sest godina povijesnog portala  (Read 252 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Sest godina povijesnog portala
« on: January 23, 2012, 23:29:45 »
Povijesni portal za par dana slavi sest godina rada sa oko 1200 objavljenih clanaka i sedamdesetak suradnika!
Zanima me misljenje javnosti o dosadasnjem radu, komentari, preporuke, pokude i ideje za buducnost...
Audaces fortuna iuvat!

Offline kiseli1

• Full Member
Re: Sest godina povijesnog portala
« Reply #1 on: January 23, 2012, 23:55:49 »
Prvo,treba da otvoris sampanjac :)

Povijesni portal ima daleko bolje clanke, i objektivnije od casopisa "vojna povijest".Problem je da je sakriven od javnosti; Trebalo bi raditi vise na propagandnoj masini

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #2 on: January 24, 2012, 00:20:05 »
Prvo,treba da otvoris sampanjac :)

Povijesni portal ima daleko bolje clanke, i objektivnije od casopisa "vojna povijest".Problem je da je sakriven od javnosti; Trebalo bi raditi vise na propagandnoj masini

Osobno mi je teze biti objektivan obzirom na kolicinu vremena koju moram tu i tamo (odnosno vise manje redovito) ulagati u sve to.
Svjestan sam da bi nam izuzetno trebao lektor tekstova...
Zatim postoji odredeni nesrazmjer oko kvalitete tekstova od onih koji skoro da mogu biti dio strucnih publikacija do onih za razinu dnevnih novina ili zabavnika... Naravno da je iza svega popularizacija povijesti, ali opet ne bih htio da budemo neozbiljni.

Drago mi je da je tokom vremena portal postao mjesto na koje cesto navracaju ucitelji povijesti i da ga preporucuju ucenicima. Nadam se da ce se sve veci broj ucitelja odluciti za objavu svojih dobrih primjera rada u skoli te da ce isto napraviti i sa radovima/projektima svojih ucenika.

Rado bih da HPP moze ostvariti suradnju sa nekim od nasih fakulteta poput casopisa Habitus koji studentima za objavljivanje daje do 3 ECTS boda: http://www.habitus-ects.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=67

Propaganda bi donijela vise citatelja premda nemam novaca za HPP Goebbelsa ;)
Audaces fortuna iuvat!

Offline Dinko

• Suradnici portala i foruma
  • Sr. Member
« Reply #3 on: January 24, 2012, 00:24:43 »
Popit ćemo koju zajedno [ak buš imal cajta dok si u ZG].

Glupo mi je hvaliti nešto u čemu sudjelujem (PORTAL JE ŠPIICAAAA!), a kad se sjetim da sam obavljaš posao čitave redakcije kakve tiskovine, ne mogu ništa ni prigovoriti.

"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #4 on: January 24, 2012, 00:28:37 »
Nadam se da se vidimo u srijedu i cetvrtak - ovisno o vremenu... ;)
A rado bih popio kavicu i sa kiselim ukoliko bude srece pa me ove godine pozovu na medunarodnu konferenciju na njegovoj IP adresi ;)

NADOPUNA: Ukoliko portal cita neki sretni dobitnik lota ili lokalni tajkun lepo prosim sponzorstvo kako bi organizirali "svjetski kongres HPP-a"! ;)
« Last Edit: January 24, 2012, 00:34:02 by Hajdarovic »
Audaces fortuna iuvat!

Offline ignotus

• Newbie
« Reply #5 on: January 24, 2012, 12:46:25 »
Čestitkama se pridružujem i ja. Evo ovo dijete od HPP-a je spremno i ići u školu. ;)
Najviše zasluga za to treba dati njegovom tati, Miljenku. Ali s druge strane i svim znanim i neznanim junacima koji su svojim doprinosom oplemenili portal djeleći svoje znanje.
Otvorenost znanja jedan je od preduvijeta našem razvoju i uspjehu kao ljudskih bića. HPP kao portal specijaliziran za povijest, unatoč svojim manicama, uvijek je bio otvoren za dijalog, primanje i distribuciju te što je najvažnije - podučavanje!
Stoga još jednom skidam kapu Miljenku na ideji koju u ovih šest godina postojanja još nitko nije "prešišao" ni "prevazišao".

Rado bih da HPP moze ostvariti suradnju sa nekim od nasih fakulteta poput casopisa Habitus koji studentima za objavljivanje daje do 3 ECTS boda: http://www.habitus-ects.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=67

P.S. Osobno bilo bi mi drago da još mogu koji člančić gurnuti u portal, ali sa mojim rasporedom teško nalazim vremena pa se ispričavam. Kao drugo, predlagao sam nekim boljim studentima (nekima sam to, na žalost zaboravio napomenuti) da bi mogli svoje radove objeviti na HPP-u. Za to ne bi dobili nikakve bodove, već bi to, kao i svi mi ostali, trebali napraviti "za slavu". Na žalost, očito nisu baš zainteresirani.

Offline Hajdarovic

• Administrator
  • Hero Member
« Reply #6 on: January 24, 2012, 16:09:39 »
Kao prvo hvala na "pohvalicama"! ;)
A dalje daj reci da li ti se cini da bi ta moja ideja ECTS bodova bila sprovediva sa nekim nasim odsjekom za povijest?
Audaces fortuna iuvat!

Offline ignotus

• Newbie
« Reply #7 on: January 24, 2012, 19:32:01 »
Kao prvo hvala na "pohvalicama"! ;)
A dalje daj reci da li ti se cini da bi ta moja ideja ECTS bodova bila sprovediva sa nekim nasim odsjekom za povijest?

Da budem iskren samo po sebi - ne! I to ne zato što mislim da to tehnički nije izvedivo, tj. provedivo kroz nastavne planove i ISVU sustav.
Ne jer su ECTS bodovi vezani uz predmete i podrazumijevaju opterećenje na tom kolegiju (učenje, dolasci, pisani seminari...). Možda bi se to moglo ostvariti u sklopu nekog od postojećih kolegija (npr. Pisanje akademskog teksta, ali to je kolegij koje izvode profesori s komunikologije za sve studente Hrvatskih studija i tu nemamo nikakvih utjecaja).
Problem nastaje jer studenti koji dobiju temu seminara uvijek dobe dobar dio semestra za istraživanje i pisanje, a kako su kolegiji trajanjem kratki (jednosemestralni; što znači 15 sesija, što opet znači cca 4 mjeseca nastave) i posljedično predaju seminare na kraju semestra. Osim toga ja ni ne bi objavljivao neselektivno seminare u nekoj na web uploadanoj, ali ne od nadležne osobe pregledanoj verziji. Za to opet treba od par dana (od predaje, čitanja profesora pa do unosa izmjena) do par tjedana. Sve su to procesi koji oduzimaju vrijeme.
[N.B. da većina studenata u pravilu predaje seminar na kraju semestra, makar im se govorio da ga ranije predaju. N.B. da sam jedan i to solidan seminar prošle godine 7 puta čitao i 6 puta vraćao na doradu. N.B. da većina seminara nije ni solidna.]

S druge strane podržavam da se one dobre seminare, bakaleuratske i diplomske radove, bez obzira na kolegij i mentora, kao gotove, izvršene studijske obveze objavi ovdje. To sam predlagao nekima, ali nitko nije pokazivao previše interesa. Neki od njih su se radije odlučili za objavu u Luciusu (Časopisu društva studenata povijesti Hrvatskih studija Ivan Lučić-Lucius).

Offline perislav

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: January 27, 2012, 00:18:46 »
Osobno mi je teze biti objektivan obzirom na kolicinu vremena koju moram tu i tamo (odnosno vise manje redovito) ulagati u sve to.
Svjestan sam da bi nam izuzetno trebao lektor tekstova...

Što se tiče lektoriranja, javim se do kraja idućeg tjedna. Mislim da bih mogao preuzeti, samo da vidim hoću li dobiti radno mjesto i nadopuniti satnicu u jednoj školi. Po struci sam magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti i magistar povijesti, lektorirao sam studentski časopis Essehist - časopis za povijest koji izdaju studenti osječkog Filozofskog fakulteta i sudjelovao sam u radu uredništva časopisa.

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje